Mijn favorieten

Hoe wordt mijn huis meer waard - De beste tips

Uw eigen huis, dat ineens een stuk meer waard is? Dat klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. De waarde van uw huis verhogen is echter goed mogelijk. Er zijn een aantal manieren om de waarde van uw woning te verhogen, waarbij de investering die u daarvoor doet vaak een stuk lager is dan de verhoging van de waarde van uw huis.

 

Van een nieuw likje verf tot duurzame investeringen; de waarde van uw huis verhogen kan op verschillenden manieren. Vraagt u zich dus wel eens af: ‘welke aanpassingen of welke verbouwingen verhogen de waarde van mijn huis’, dan is het raadzaam verder te lezen. Hieronder geven wij u namelijk rendabele investeringen die óók u kunt toepassen. Handig als u (ooit) van plan bent uw woning te verkopen.

 

Maak méér huis door bijvoorbeeld een aanbouw

 

Een eerste manier om de waarde van uw huis te verhogen, is door gewoon meer woning te creëren. Meer woonoppervlakte realiseren dus! Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Misschien kunt u een dakkapel aan de woning toevoegen óf uw huis vergroten met een uitbouw aan de achterkant. Tover die ongebruikte zolder om tot een mooie studeerkamer of bouw die garage die nu als opslag wordt gebruikt om tot een thuiskantoor. Dat telt namelijk wél als woonoppervlakte. 

 

De oppervlakte van een huis heeft natuurlijk veel invloed op de prijs. Door een verbouwing of goede opknapbeurt kunt u meer woonoppervlakte creëren wat uiteraard zorgt voor een waardevermeerdering van uw woning. Vraag wel altijd van tevoren toestemming bij de gemeente. Er zijn namelijk regels verbonden aan verbouwen. Heeft u groen licht? Dan kunnen verbouwingen die extra meters woonoppervlak opleveren een goede investering zijn. 

 

Om rekening mee te houden: extra vierkante meters zijn vaak veel waard, maar de investering is ook groot. Kiest u bijvoorbeeld voor een uitbouw in de tuin, houdt dan in het achterhoofd dat dit ten koste gaat van de ruimte in de tuin. 

 

Creëer een extra logeer- of slaapkamer

 

Een extra logeer- of slaapkamer is eveneens een handige manier om de meerwaarde van uw huis te verhogen. Een extra slaapkamer verbreedt uw doelgroep van potentiële kopers. Hiermee kunt u bij de zoekopdrachten namelijk ook in aanmerking komen voor zoekopdrachten waarbij die extra slaapkamer nou net een harde eis is. Het is wel belangrijk dat de extra slaapkamer conform bepaalde eisen is om als slaapkamer geclassificeerd te mogen worden.

 

Energiebesparende maatregelen

 

Met zonnepanelen, goede isolatie en dubbelglas in uw woning bent u goed op weg uw huis duurzamer te maken. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en is ook voor kopers een belangrijke factor. Door verduurzamende maatregelen te treffen verlaagt u daarom niet alleen uw eigen vaste lasten, máár ook die van de volgende bewoners. Uw woning verduurzamen is dus een slimme manier om de waarde te verhogen. Doordat de woning energiezuiniger wordt, krijgt deze eveneens een beter energielabel. En dat label wordt steeds belangrijker bij het bepalen van de waarde van een huis.

 

Achterstallig onderhoud wegwerken

 

Achterstallig onderhoud wegwerken wordt nog wel eens vergeten als manier om uw woningwaarde te verhogen én dat is natuurlijk zonde. Een lekkend dak, vieze muren of afbladderend verf; dit zijn kleine dingen om even op te pakken, maar die een groot effect hebben op de uitstraling van uw woning. Schuif klusjes dus niet op de lange baan maar gebruik eens wat dagen om achterstallig onderhoud weg te werken. Een goed onderhouden huis ligt beter in de markt dan eentje waarbij de achterstallige klusjes zich inmiddels hebben opgehoopt. Een likje verf en een opgeruimd huis kunnen wonderen doen voor de waarde van uw huis!

   

Niet alle aanpassingen die u doet aan uw woning zullen direct bijdragen aan het verhogen van de waarde hiervan. Een paar voorbeelden worden nader toegelicht. Het gaat hier om vernieuwingen die te plaatsen zijn in het hokje ‘smaakgevoelige ingrepen’. Denk hierbij aan aanpassingen in de tuin, badkamer of bijvoorbeeld het vernieuwen van de keuken. Dit vraagt misschien om wat toelichting, maar het is eigenlijk vrij logisch. Niet iedereen zal de aanpassingen die u maakt willen behouden. Iedereen heeft immers een eigen smaak en voorkeur. Het is daarom zeer de vraag of de toekomstige koper van uw huis dezelfde uitstraling prefereert. 

 

Tip 1: Verbouw uw keuken, maar niet té uitbundig

 

Investeert u in de verbouwing van een specifieke ruimte in huis? Kies dan voor de keuken, want voor veel kopers knaagt het idee vaak om hier zuurverdiend spaargeld in te moeten investeren. Kies bij voorkeur voor een ‘neutrale keuken’ waarbij neutrale kleuren en simpel design de boventoon voeren. Dit kan de de waarde van uw woning verhogen, omdat toekomstige bewoners dan geen rekening hoeven te houden met de kosten voor een nieuwe keuken. Het is echter niet raadzaam hier veel geld en tijd in te investeren. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat kopers een keuken - ook al is deze in goede staat - vervangen voor een model in eigen smaak. Daar tegenover staat dat het, met name voor starters, vaak een fijne bijkomstigheid is wanneer de keuken instapklaar is.

 

Tip 2: Badkamer vernieuwen met een likje verf

 

Voor de badkamer geldt eigenlijk hetzelfde als voor de keuken. Het verbouwen van een badkamer moet u niet doen in de hoop dat de woning dan een stuk meer waard wordt. Net als de keuken is een badkamer erg smaakgevoelig en kopers zullen er weinig extra geld voor neerleggen. Een kleine opknapbeurt is echter wel een goede keuze. Dat kleine plekje schimmel in de bovenhoek van de badkamer voorzien van een likje verf óf die voegen nog eens extra boenen is natuurlijk alleen maar bevorderlijk voor de presentatie van uw woning.

 

Tip 3: De tuin onder handen nemen

 

Dag onkruid én hallo opgeknapte tuin. Een opgeknapte tuin voegt helaas echter zeer weinig toe aan de waarde van uw woning. U moet een investering in de tuin dan ook niet zien als een magische troef die leidt tot overbiedingen, máár eerder als een kers op de taart. Een verzorgde tuin is namelijk vooral een goed visitekaartje en natuurlijk een belangrijk gedeelte van de eerste indruk. 

 

Is de tuin niet piekfijn in orde? Dat is vaak niet heel erg. Veel kopers zijn namelijk wel in staat door de ‘bush’ heen te kijken naar het grotere geheel. Daarnaast is een tuin ook weer erg smaakgevoelig. Ook hier is het maar weer de vraag of de volgende bewoners de tuin in dezelfde staat houden als waarin u deze aanbiedt. Een tuin meerwaarde voor huis óf niet? Wij denken dat het niet echt een ingrediënt is voor het verhogen van uw woning waarde. Een luxe tuinhuis, jacuzzi of zwembad? Dat is een ander verhaal!

 

Heeft u vragen over de verkoop van uw woning?

Heeft u plannen om uw huis interessanter te maken voor potentiële kopers? Dan kunt u met deze tips wel weer even vooruit! Bent u benieuwd naar meer handige tips óf heeft u andere vragen betreffende de verkoop van uw huis? Dan kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen met de verkoopmakelaars van Van Waalwijk van Doorn.