Mijn favorieten

Energiezuinig huis; wat is mijn energielabel? 

Waar huiseigenaren voorheen een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid ontvingen komen er met ingang van 1 januari 2021 nieuwe richtlijnen voor de bepaling van het energielabel van de woning. Het bekende label dat inzicht geeft in de energiezuinigheid van het gebouw, uitgedrukt in een energielabelletter blijft bestaan, máár de methode hoe dit wordt bepaald verandert. Het zelf online aanvragen van een vereenvoudigd energielabel is op 1 januari namelijk niet meer mogelijk. Bent u benieuwd hoe de nieuwe bepalingsmethode van het energielabel in 2021 van de woning in zijn werking gaat? Dat lichten wij van Van Waalwijk van Doorn Makelaars graag even toe.
 

Een energielabel: wat zegt dat nou eigenlijk?

Als u uw huis verkoopt, moet u als verkoper (of verhuurder) van een huis ook altijd een energielabel laten zien. De nieuwe inwoners kunnen op deze manier direct zien hoe energiezuinig de woning daadwerkelijk is. Wanneer de nieuwe eigenaar op de hoogte is van het energieverbruik kan hij/zij een inschatting maken over de toekomstige kosten en CO2 uitstoot. Het energielabel toont dus aan hoe energiezuinig een woning is, máár geeft ook een indicatie voor de mogelijkheden in de toekomst op het gebied van verduurzaming. Daarmee is het een stimulans voor het verbeteren van de woning door het toepassen van verduurzamende maatregelen, met als doel energiebesparing én CO2-reductie. Op ieder label staat bijvoorbeeld aangegeven welke mogelijkheden er zijn om de woning nóg energiezuiniger te maken. Een energielabel is tien jaar geldig vanaf registratiedatum.

 

Welke energielabels zijn er en wat betekenen ze?

Aan een woning wordt een energielabel toegewezen met een ‘energielabelletter’. Deze kan variëren van A t/m G. Hierbij zijn woningen met een A-label (groen) het energiezuinigst, en de minst zuinige woningen met een G-label (rood) worden bestempeld. Met een rood label (D, E en F) kan uw woning minder waard zijn; toekomstige kopers kunnen namelijk veel onderhoud of renovatiewerkzaamheden aan de woning krijgen. Een groen label daarentegen (bijvoorbeeld A, B of C) kan een positief effect hebben op de verkoop van uw woning. U kunt namelijk aantonen dat de woning erg energiezuinig is. Daardoor stijgt uw woningwaarde (Minder werkzaamheden én kosten voor de volgende bewoner) en dat geeft u wellicht een streepje voor bij de verkoop.

 

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Vanaf 1 januari 2021 gaat de aanvraag van het energielabel dus niet meer zoals u gewend bent. De mogelijk om als particulier digitaal een energielabel op te vragen vervalt. U dient nu een afspraak te maken met een gecertificeerde energieadviseur als u een energielabel wilt aanvragen voor uw woning. De adviseur komt langs en inspecteert de woning. Rekening houdend met diverse factoren zoals isolatie, afmetingen, warmtebronnen en energieverbruik, stelt hij het energielabel op. Vervolgens registreert hij het energielabel.

 

Voorlopig en definitief energielabel

In 2015 heeft de Rijksoverheid woningeigenaren een voorlopig energielabel toegezonden. In dit voorlopige energielabel was een inschatting gemaakt van de energiezuinigheid van de woning op basis van gegevens die toentertijd bekend waren bij het Kadaster. Deze inschatting is echter niet altijd representatief. In de praktijk kan de energiezuinigheid van een woning namelijk beter óf slechter uitvallen. Daarom wordt een definitief energielabel vastgesteld door een gecertificeerde energieadviseur die fysiek aanwezig moet zijn in de woning. Op basis daarvan kan een deskundige en gegronde uitspraak worden gedaan omtrent het energielabel.

 

Een groen definitief energielabel: hoe krijg ik dat?

Een groen definitief energielabel: een zuinig huis, minder CO2-uitstoot, een behaaglijk binnenklimaat én (over het algemeen) een lagere energierekening. Dat klinkt goed! Uw energielabel verbeteren door te investeren in het verduurzamen van uw woning kan dus lonen en uw verkoopkansen bevorderen. Een A-label heeft daarnaast een positieve uiting op de prijs van uw woning en kan de verkooptijd verkorten. Allemaal leuk en aardig, máár hoe kunt u straks een groen definitief energielabel aanvragen? Dit doet u met de tips op uw oude energielabel. Door bijvoorbeeld het isoleren van het dak, de aanleg van zonnepanelen of een hybride warmtepomp verbruikt u minder (fossiele) energie. Wilt u weten wat u nog meer kunt doen om uw huis te verduurzamen en het energielabel te verbeteren? De adviseurs van Van Waalwijk van Doorn Makelaars kunnen hierbij helpen.